V mnoha ohledech bakteriální metabolismus poskytuje vlastnosti, které jsou užitečné pro ekologickou stabilitu a pro lidskou společnost. Jedním příkladem je to, že některé bakterie mají schopnost fixovat plynný dusík pomocí enzymu dusičnan. Tento ekologicky důležitý znak lze nalézt u bakterií většiny metabolických typů uvedených výše. To vede k ekologicky důležitým procesům denitrifikace, redukce síranů a acetogeneze. Bakteriální metabolické procesy jsou rovněž důležité v biologických reakcích na znečištění; jako jsou bakterie redukující sírany jsou obecně odpovědné za produkci vysoce toxických forem rtuti (methyl- a dimethylmertu) v životním prostředí. Non-respirační anaerobové používají fermentaci k výrobě energie a snižování energie, vylučující metabolické vedlejší produkty (jako je například alkohol při vaření) jako odpad.Fakultativní anaeroby mohou přepínat mezi fermentací a nesourodými akceptory koncových elektronů v závislosti na podmínkách prostředí, ve kterých se objevují.
Obrázek 311A | Helicobacter pylori elektronový mikrograf ukazující více bičíků na povrchu buněk Yutaka Tsutsumi, MD Patologický ústav / Attribution 3.0 Unported | Page URL : (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:EMpylori.jpg) z Wikimedia Commons
Autor : Andreas Vanilssen
Komentáře
Okomentovat